logo Taalvlinder

Jiddisch / Jiddisj / ייִדיש

De transcriptie van het jiddisch/jiddisj blijft een probleem - mesjogge vindt u terug als meshugeh, maar ook als mashugga. Een beetje flexibel zoeken dus.

Joodse begrippen

van het Engels/Amerikaans naar het Nederlands.

Jiddische woorden die Winshoten vroeger gebruikte.

Jiddisch (NL)

Op Sofeer vindt u een zeer uitgebreid woordenboek Jiddisj/Hebreeuws - Nederlands compleet met uitspraak en spelling. Er is ook een downloadbare versie beschikbaar, koefnoen, dat wil zeggen, gratis, voor niks.

Het Joods Museum heeft een zeer informatie en mooie site met een goede woordenlijst.
Helaas kan ik de bijzonder interessante en uitgebreide lijst "Jiddisch in Winschoten" niet meer online vinden.

Yiddish (Am)

Glossary of Jewish Terminology Zeer uitgebreid met veel extra informatie. Een genot om door te snuffelen.

Yiddishkeit Uitstekend, duidelijke uitleg
Online Yiddish Van en uit het Engels naar en van het Hebreeuw en Jiddisj

Toetje

Verklarende woordenlijst voor The Yiddish Policemen's Union door Michael Chabon (in het Nederlands bij Anthos uitgekomen onder de titel De Jiddische politiebond)

De tekst van The Yiddish Policemen's Union is doorspekt met Jiddisch en nep-Jiddisch wat de lezer soms voor raadselen stelt. Hoewel het een zekere charme heeft om niet precies te weten wat een woord betekent, en hoewel sommige woorden, zoals Shoyfer, in de context meteen duidelijk zijn, heb ik een woordenlijstje gemaakt waarin ook wat context en uitleg over andere mogelijk vreemde woorden wordt gegeven. Het lijstje is lang niet volledig en ongetwijfeld voor verbetering vatbaar. Uw op- en aanmerkingen zijn dan ook welkom via de e-maillink rechtsboven op deze pagina.